Wat is een premium account?

Als je je aanmeldt bij Wozzol dan start je altijd met een normaal account (je account is de login met gebruikersnaam en wachtwoord). Dit is dan de gratis versie met beperkte functionaliteit. Om van alle functionaliteit gebruik te kunnen maken moet je een 'premium account' nemen. Dit premium account is er vanaf 1 euro per maand. Met een premium account kan je op meer verschillende manieren leren en heb je beter inzicht in je vorderingen. Daarnaast steun je de ontwikkeling van Wozzol om Wozzol nog beter te maken.

Hoe leer ik in welke richting? Van de vreemde taal naar het Nederlands of andersom?

De leerrichting kan je op een aantal manieren aangeven. Bij de start van een leersessie kan de leerrichting aangeven. Als je hier kiest voor 'Automatisch' dan neemt hij de instellingen uit de woordenlijsten over. In de woordenlijsten staat tussen de woordjes een '=', '⇒' of '⇐'. Hiermee wordt aangegeven welke richting je op leert. Dus:
Vraag Antwoord
of
Antwoord Vraag
Als er '=' tussen de woordjes staat zal je het woordje eerst beide kanten op leren. Nadat je het woordje 4 keer in een leersessie direct goed hebt beantwoord leer je het woordje alleen nog maar van het Nederlands naar de vreemde taal.
Deze leerrichting ('=', '⇐' en '⇒') kan je aanpassen door op dit teken te drukken. Je kan dit ook voor een hele woordenlijst in één keer aanpassen door bovenaan de lijst op het teken te drukken.

Wat zijn kennispunten?

Een kennispunt krijg je voor elke dag dat je een woordje kent. Als je dus een woordje hebt geleerd en het programma schat in dat je dit woordje 5 dagen zal onthouden dan krijg je hiervoor 5 kennispunten. Als je 100 woordjes voor gemiddeld een maand kent dat krijg je hiervoor 3000 kennispunten. Probeer zoveel mogelijk kennispunten te verzamelen. Als je regelmatig leert krijg je steeds meer kennispunten voor elke leersessie! Als je meer kennispunten hebt kan je je Wozzol versieren met accessoires (dat kan alleen als je bent ingelogd) en je kan er over opscheppen!

Hoe kan ik trema's, dakjes of streepjes op mijn klinkers krijgen?

Op een Android of Apple apparaat is dit standaard functionaliteit. Hou hiervoor een letter op het toetsenbord lang ingedrukt en er verschijnen speciale versies van die letter. Via de website kan je ook met Windows woorden opvoeren. Hier kan je eerst een accent (', ` of ”) typen en dan de klinker. Dan komt dat teken op die klinker.

Hoe kan ik mijn woordenlijsten delen met anderen?

Ga naar het linkermenu en klik vervolgens op 'Instellingen'. Hier kan je een vinkje zetten bij 'Eigen woordenlijsten delen'. Vervolgens krijg je een internet adres welke je kan delen met anderen. Je kan ook enkele woordenlijsten delen. Kies daarvoor 'Woordenlijst delen' in het menu van een woordenlijst. Vervolgens krijg je een special url waarmee je de lijst kan delen.

Hoe kan ik lijsten van WRTS overzetten naar Wozzol?

Woordenlijsten uit WRTS kan je met Wozzol overnemen. Ga hiervoor in Wozzol naar 'Mijn woordenlijsten' en maak vervolgens een nieuwe lijst aan. Activeer de optie 'Invoerveld'. Ga in Wrts naar de pagina die je wilt overnemen. Klik op "Maak een kopie" (optie rechtsboven). Selecteer alles met ctrl-a en kopieer deze naar het klembord (ctrl-c). Ga terug naar Wozzol en plak (ctrl-v) de tekst in het invoerveld. Druk op 'opslaan'. Vervolgens staat de woordenlijst ook in Wozzol. Bekijk hier de instructiefilm om een woordenlijsten uit Wrts over te nemen.

De uitspraak van woordjes werkt niet of niet goed

Als je Wozzol gebruikt via www.wozzol.nl wordt de uitspraak gedaan via de browser. Dit werkt niet in alle browsers. Het werkt bijvoorbeeld in Chrome en Safari. Hierbij ben je afhankelijk van de browser voor de kwaliteit van de uitspraak. Het kan zijn dat je browser de eerste keer een verschrikkelijk accent heeft en dat daarna de browser het juiste accent download zodat het daarna wel goed werkt. In de Android en Apple app wordt de uitspraak gedaan door de 'tekst naar spraak machine' van Android of Apple. Indien deze niet goed werkt kan je via de instellingen (van de telefoon of tablet) een andere 'tekst naar spraak machine' uitkiezen of extra stemmen downloaden voor betere kwaliteit of voor een beter accent.

Hoe werkt het met meerdere betekenissen?

Woorden met twee betekenissen kan je in Wozzol op verschillende manieren opvoeren. Als het woord in een contextzin staat kan je met de zin één van de betekenissen afdwingen. Ja kan ook een hint geven in de contextzin welke betekenis het moet zijn.

Dat kan zo:
He is a nice [neighbour]. = Hij is een leuke [buurman].
She is a nice [neighbour]. = Zij is een leuke [buurvrouw].
Je kan ook met / meerdere betekenissen aangeven. Bijvoorbeeld:
neighbour = buurman / buurvrouw
Hier hoef je bij het opschrijven maar één van de juiste antwoorden te geven.

Wil je dat je beide vertalingen goed leren? Dan kan je er zo twee items van maken:
[neighbour] = [buurman] / buurvrouw
[neighbour] = buurman / [buurvrouw]

Waarom gaat het aantal woordjes dat ik ken steeds naar beneden?

Zonder te herhalen vergeet je elke dag weer wat woordjes. Daarom gaat het aantal woordjes dat je kent steeds omlaag. Met nieuwe woordjes gaat dit altijd heel snel. Als je de woordjes al een tijdje kent en hebt herhaald ken je ze voor veel meer dagen en gaat het aantal woordjes dat je kent maar langzaam omlaag. Dus: blijf herhalen om je kennis op peil te houden. Je hoeft echter steeds minder te herhalen. Je moet dit wel blijven doen.

Wat is het verschil tussen Lijst leren, Hele lijst leren en Lijst oefenen

Bij lijst leren start je een leersessie met daarin alle woorden van de lijst waarvan het volgens het leersysteem tijd is om ze (opnieuw) te overhoren. Bij hele lijst leren start je een leersessie met alle woordjes uit de lijst. Bij lijst oefenen krijg je alle woordjes uit de lijst om te leren op een extra makkelijke manier. Dit is vooral handig om de lijst voor de eerste keer goed uit je hoofd te leren.

Kan ik Wozzol ook gebruiken met alleen het toetsenbord?

Ja, dat kan voor het grootste gedeelte. Gebruik hiervoor de pijltjes, enter tab en esc. Of bekijken de instructievideo over het toetsenbord.

Kan ik een woord zoeken in mijn woordenlijsten?

Je hebt op de pagina 'Mijn woordenlijsten' een optie 'Zoeken' in het menu rechtsboven. Je kan hier ook makkelijk duplicaten zoeken.