Hoe Wozzol te gebruiken

Leer om Wozzol te gebruiken en leer zo sneller woordjes.

Op deze pagina worden een paar principes van Wozzol uitgelegd om sneller te begrijpen hoe alles werkt.

Wil je weten hoe het programma Wozzol werkt? Bekijk dan de instructie video's.

Een paar principes van het leren met Wozzol

Gespreide herhaling

Gespreide herhaling is een manier van leren waarbij kennis wordt herhaald over een telkens langer wordend tijdsinterval. Elk woordje dat je leert, moet je weer herhalen door hem actief te herinneren vlak voordat je hem weer bent vergeten. De periode tussen de twee leermomenten moet echter zo lang mogelijk zijn. Met een langer tijdsinterval is het herinneren moeilijker, waardoor je hersenen gestimuleerd worden om het woordjes beter te onthouden. Daarnaast herhaal je de woordjes minder vaak, waardoor er ook weer tijdswinst is...

Het omgekeerde van gespreide herhaling is stampen. Bij stampen herhaal je één woordje heel vaak achter elkaar. Hiermee leer je een woordje goed voor de korte termijn. Je vergeet hem wel weer extra snel. Hierdoor zal je een woordje dat je heel goed hebt geleerd ook weer heel snel vergeten. Om woordjes goed in je langetermijngeheugen op te slaan moet je gespreide herhaling gebruiken.

Contextzinnen

Geïsoleerde kennis is heel moeilijk om te onthouden. Alle kennis moet context hebben. Hiermee kunnen er associaties worden gemaakt. Bij het leren van woordjes mist deze context vaak, omdat je je richt op je doel: het onthouden van de woordjes. Bij het woordjes leren met Wozzol kunnen alle woordjes in een zin staan. Bij elk woordje kan je een eigen contextzin toevoegen of een bestaande uitkiezen. Bij het aanmaken van nieuwe woordenlijsten worden er, waar mogelijk automatisch zinnen aan de woordjes gekoppeld.
Zo heb je bij elk woordje een context, waardoor het gemakkelijker te onthouden is. Een woordje kan in verschillende contexten worden geleerd door de context te veranderen.
Er staan heel veel leuke kant en klare voorbeeld zinnen in Wozzol. Met dank aan www.opensubtitles.org.

Woorden in het langetermijngeheugen

Wanneer je de dag voor een overhoring alle woordjes leert zal je deze ook weer snel vergeten. Met woordjes leren met Wozzol kan je met dezelfde moeite de woorden leren op een manier dat ze in het langetermijngeheugen komen. Begin hiervoor wel veel eerder met leren en leer meerdere malen minder lang.

Wil je toch voor de overhoring van morgen nog even extra leren? Dan kan je naar de woordenlijst gaan en kiezen voor "De hele lijst leren". Daarnaast is er de extra optie "Oldskool leren", waarmee je extra handig op het laatste moment nog snel even de lijst kan leren. Deze functie werkt in de Android app ook zonder internet.

 

 

Gamification

Gamification is meer dan alleen een buzzwoord. Zonder dat er iets concreets tegenover staat, worden er miljarden uren per week besteed aan het spelen van games. Dit doet men, omdat deze games zo zijn ontwikkeld dat je meer wilt spelen en beter wilt worden. Niet omdat men er geld voor kreeg of omdat het moest, maar omdat het leuk is om iets te maken en om ergens goed in te worden. Games zijn hier zelfs zo goed in dat er in moderne games 'anti-verslaving' elementen zijn ingebouwd. Als je een spel meer dan 20 uur per week speelt, gaat hij over in een speciale saaie modus, zodat je stopt met spelen: preventie tegen verslaving!

Op deze manier kan het leren van een taal ook aangrijpend zijn. Je wordt ergens goed in en je wilt er nog beter in worden. Wozzol gebruikt de concepten uit de gaming wereld om het woordjes leren leuker en uitdagender te maken. Zo kan je altijd goed zien hoe het met je voortgang gaat (een voortgangsbalk, aantal bekende woordjes en kennispunten). Hiernaast zijn er missies en heb je een steuntje in de rug van Wozzol zelf.

Android en Apple App

Met de app heb je de volgende extra voordelen:

Woorden en zinnen in de buitenlandse taal laten uitspreken.
Herinneringsnotificatie wanneer je weer moet leren.
Leer offline als je geen internet hebt.

De snelste manier om te leren de app te gebruiken is door hem uit te proberen en op alle knopjes te drukken. Voor navigatie is er aan de linkerkant een menu. Soms, bijvoorbeeld tijdens het leren is er een extra contextmenu die je kan vinden onder de knop met puntjes rechtsboven. Als je op meerdere apparaten werkt gaat het synchroniseren niet altijd automatisch. Om dit te forceren kan je de pagina 'naar beneden trekken' om te herladen. Elke pagina heeft een aparte help pagina die is te bereiken via het linker menu. Het je een vraag? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.