Hoi, ik ben Wozzol en ik ga je helpen met leren

wozzol

Probeer Wozzol nu uit. Dat kan zonder aanmelden.

Start met woordjes leren
tip

Gespreide herhaling

Gespreide herhaling is een manier van leren waarbij kennis wordt herhaald over een telkens langer wordend tijdsinterval. Elk woordje dat je leert, moet je weer herhalen door het actief te herinneren vlak voordat je het weer bent vergeten. De periode tussen de twee leermomenten moet echter zo lang mogelijk zijn. Met een langer tijdsinterval is het herinneren moeilijker, waardoor je hersenen gestimuleerd worden om het woordjes beter te onthouden. Daarnaast herhaal je de woordjes minder vaak, waardoor er ook weer tijdswinst is...

Het omgekeerde van gespreide herhaling is stampen. Bij stampen herhaal je één woordje heel vaak achter elkaar. Hiermee leer je een woordje goed voor de korte termijn. Je vergeet het woordje echter ook weer snel. Zo zal je een woordje dat je heel goed hebt geleerd ook weer heel snel vergeten. Om woordjes goed in je langetermijngeheugen op te slaan moet je gespreide herhaling gebruiken.

Alle kennis moet context hebben. Bij elk woordje kan je een eigen contextzin toevoegen of een bestaande uitkiezen
Contextzinnen in Wozzol
wozzol

Contextzinnen

Geïsoleerde kennis is moeilijk om te onthouden. Alle kennis moet context hebben. Hiermee kunnen er associaties worden gemaakt. Bij het leren van woordjes mist deze context vaak, omdat je je richt op je doel: het onthouden van de woordjes. Bij het woordjes leren met Wozzol kunnen alle woordjes in een zin staan. Bij elk woordje kan je een eigen contextzin toevoegen of een bestaande uitkiezen.

Zo heb je bij elk woordje een context, waardoor het gemakkelijker te onthouden is. Een woordje kan in verschillende contexten worden geleerd door de context te veranderen. Er staan heel veel leuke kant-en-klare voorbeeld zinnen in Wozzol.

Je kan de woorden zo leren dat je ze heel lang onthoud.
Oldskool leren

Woorden opslaan in je langetermijngeheugen

Wanneer je de dag voor een overhoring alle woordjes leert zal je deze ook weer snel vergeten. Met woordjes leren met Wozzol kan je met dezelfde moeite de woorden leren op een manier dat ze in het langetermijngeheugen komen. Begin hiervoor wel eerder met leren en leer meerdere malen minder lang. Wil je toch voor de overhoring van morgen nog even extra leren? Dan kan je naar de woordenlijst gaan en kiezen voor "De hele lijst leren". Daarnaast is er de extra optie "Oldskool leren", waarmee je extra handig op het laatste moment nog snel even de lijst kan leren.

Een goed ezelsbruggetje is de hack om direct een woordje goed te onthouden
Ezelsbruggetjes in Wozzol
wozzol

Ezelsbruggetjes

Met een goed ezelsbruggetje kan je een woordje in één keer voor lange tijd onthouden! Bedenk en onthou het ezelsbruggetje en je kan opeens de woordjes veel beter en langer onthouden. Goede ezelsbruggetjes bedenken is persoonlijk en vergt oefening. Met wat oefening wordt je hier wel steeds beter in zodat je steeds sneller de woordjes zo onthoud.

In Wozzol kan je bij elk woordje een ezelsbruggetje opslaan. Deze bestaat uit twee zinnen waarvan je er eentje altijd mag opvragen bij de overhoring. De ander kan je ook opvragen maar dan wordt het antwoord wel fout gerekend. Je krijgt dit woordje dus weer vaker terug in je leersessies. De door jou aangemaakte ezelsbruggetjes kunnen altijd ook door andere gebruikers worden gebruikt.

Ezelsbruggetjes in Wozzol

Gamification

Gamification is meer dan alleen een buzzwoord. Zonder dat er iets concreets tegenover staat, worden er miljarden uren per week besteed aan het spelen van games. Dit doet men, omdat deze games zo zijn ontwikkeld dat je meer wilt spelen en beter wilt worden. Niet omdat men er geld voor kreeg of omdat het moest, maar omdat het leuk is om iets te maken en om ergens goed in te worden. Games zijn hier zelfs zo goed in dat er in moderne games 'anti-verslaving' elementen zijn ingebouwd. Als je een spel meer dan 20 uur per week speelt, gaat het over in een speciale saaie modus, zodat je stopt met spelen: preventie tegen verslaving!

Op deze manier kan het leren van een taal ook aangrijpend zijn. Je wordt ergens goed in en je wilt er nog beter in worden. Wozzol gebruikt de concepten uit de gamingwereld om het woordjes leren leuker en uitdagender te maken. Zo kan je altijd goed zien hoe het met je voortgang gaat (een voortgangsbalk, aantal bekende woordjes en kennispunten). Hiernaast kan je een lange Wozzol reeks halen (veel dagen achter elkaar geleerd) en kan je de Wozzol pimpen.