Hoe leer je woordjes het beste?

Woordjes leer je door elke dag even te leren. Bedenk voor elk woordje een ezelsbruggetje om hem voor de eerste keer te leren. Overhoor daarna jezelf de woordjes. Doe dit steeds vlak voordat je de woordjes bent vergeten. Gebruik om te weten wanneer dat is een overhoorprogramma met gespreide herhaling.

Leren kan je leren

Als je een nieuwe taal wilt leren zal je duizenden woordjes uit je hoofd moeten leren. Voor sommige mensen gaat dat heel makkelijk en voor anderen heel moeilijk. Maar voor iedereen is het slim om eerst goed uit te zoeken hoe je woordjes het beste kan leren. Hieronder leg ik uit hoe het leren makkelijker te maken.

Leer elke dag

Ten eerste is het belangrijk om ontspannen en geconcentreerd woordjes te leren. Willen de woordjes niet gelijk blijven hangen maak je er geen zorgen om maar leer ze steeds weer even. Uiteindelijk zullen de woordjes blijven hangen. Leer elke dag even woordjes. Schrijf de lastige woordjes op en stop die in je zak. Overhoor jezelf deze woordjes om de paar uur.

Het allerbelangrijkste is dat je echt elke dag leert. Dat hoeft niet heel erg lang te zijn en af en toe mag het er ook bij inschieten maar in principe leer je gewoon elke dag. Dus ook als je het druk hebt met andere dingen of op vakantie bent.

Leer het woordje

Nieuwe woordjes moet je eerst leren voordat je jezelf kan overhoren in deze woordjes. Dat kan op verschillende manieren. Het meeste effectief is om een goed ezelsbruggetje te bedenken of een duidelijk beeld bij dit woordje te bedenken welke makkelijk te onthouden is. Dat lukt niet altijd direct. Hier zijn een aantal tips:
- Herhaal het woordje zorgvuldig in je hoofd.
- Kijk vaar de vorm en klank van het woordje. Bedenk een manier waarop jij het kan onthouden.
- Verbindt het woordje met iets wat je al kent. Met een woordje dat erop lijkt of bedenk er iets grappigs bij.
- Schrijf het woordje op een kaartje en de vertaling op de andere kant. Zo kan je op verschillende momenten het woordje even leren.
- Bedenk een plaatje bij het woordje.
- Bedenk een zin en situatie voor het woordje.
- Bedenk een ezelsbruggetje.

Het bedenken van een duidelijk plaatje of ezelsbruggetje bij een woord is in het begin lastig. Probeer jezelf hierin te trainen. Zo wordt het steeds makkelijker. Zo kan je dit makkelijker maken:
- Geef het plaatje een duidelijke locatie. Het liefst een echte locatie die jij goed kent.
- Maak het plaatje grappig. Zet er bekende mensen in die rare dingen doen.

Woordjes ophalen uit je geheugen

De beste manier om woordjes te leren die je al kent is door ze op te halen uit je geheugen: overhoren. Dat gaat zo:
- Lees of hoor de Nederlandse vertaling van het woordje.
- Bedenk wat de vertaling is in de taal die je wilt leren. Schrijf dit op, spreek het uit of hou het woord duidelijk in gedachten.
- Bekijk of je antwoord correct is.

Is je antwoord juist? Dan het je het woordje goed geleerd (een groot leereffect). Hoe langer geleden je vorige keer dit woordje had opgehaald uit je geheugen hoe groter het leereffect is.

Is je antwoord onjuist? Dan heb je geen leereffect en ken je het woordje niet. Leer het woordje zoals hierboven is beschreven.


Gebruik een programma met gespreide herhaling

Nadat je een woordje hebt geleerd door het op te halen uit je geheugen moet je dit weer opnieuw doen vlak voordat je het woordje bent vergeten. Anders kan je weer opnieuw beginnen met het woordje te leren. Een overhoorprogramma die gebruik maakt van gespreide herhaling kan je hierbij helpen. Zo'n programma houdt bij welk woordje je bijna weer bent vergeten en overhoort dan alleen deze woordjes. Zo leer je het meest efficiënt. Wozzol werkt op deze manier.

Ten slotte is het goed om op verschillende manier te leren. Leer dus niet alleen met een overhoorprogramma maar schrijf bijvoorbeeld de woordjes die je moeilijk vindt op een papiertje om deze extra te leren.

Dus: leer elke dag, verzin iets bij elk woordje en laat je overhoren met gespreide herhaling.