WelkomArtikelen efficiënt lerenGespreide herhaling

Gespreide herhaling

Gespreide herhaling is het herhalen van kennis over een steeds langer wordend tijdsinterval door middel van overhoren. Het concept achter gespreide herhaling is dat het leereffect van een overhoring maximaal is als het feit wordt overhoord vlak voordat het wordt vergeten. De timing van de herhaling is hierbij heel belangrijk. Als bijvoorbeeld bij het woordjes leren een woordje te laat wordt overhoord dan is het woordje weer vergeten en is leereffect nagenoeg nul. Als het woordje te vroeg wordt overhoord ben je extra tijd kwijt met overhoren (want je moet vaker overhoren) en het leereffect van een enkele overhoring is niet optimaal. Gespreide herhaling kan heel goed worden toegepast in overhoor software. Daarnaast kan je met eigen inzet ook met flitskaarten gespreide herhaling toepassen. Lees ook hoe lang ken ik een woordje volgens Wozzol.

Neveneffect: leuk leren

Met juist toegepaste gespreide herhaling leer je dus erg efficiënt. Een heel leuk neveneffect van goed toegepaste gespreide herhaling is dat het leren leuk maakt. Een simpele overhoring is dan namelijk niet meer te makkelijk of te moeilijk maar uitdagend. Je kan blij zijn dat bij een overhoring dat je het meeste wel weet maar dat het wel wat moeite kost om alles te herinneren. Je zult zien dat je nieuwe kennis snel opslaat wat weer een extra motivatie is.

Leer vaak even kort

Voor het overhoren op alle juiste momenten is het belangrijk dat je vaak even kort leert. Leer elke dag even. Hierdoor komen de overhoringen op het juiste moment en onthou je alles. Als je een lijst leert en die vier dagen later weer een keer overhoort kan het zo zijn dat je alles weer bent vergeten. Je kan het opnieuw leren maar weer vier dagen later ben je weer alles vergeten. Leer daarom elke dag zodat je profijt hebt van de gespreide herhaling en de kennis 'als vanzelf' kan onthouden.