Voorbeeld

Voorbeeld

Met een voorbeeld wordt het snel duidelijk hoe gespreide herhaling werkt:
  • Je leert het woordje voor het eerst. Doe dit zo goed dat je hem de volgende dag nog weet.
  • Na één dag laat je het woordje overhoren. Als je hem goed hebt onthou je het woordje nu wat langer.
  • Twee dagen later overhoor je hem weer. Heb je hem goed? Dan ken je het woordje al best goed.
  • Nog drie dagen later overhoor je hem weer.
  • Na zes dagen later overhoor je het woordje opnieuw.
  • Enzovoorts
Zoals je ziet wordt het interval steeds langer. Uiteindelijk wordt het interval zo lang dat je het woordje eigenlijk voor altijd kent. Leer je met minder tijd tussen de overhoringen? Dan zijn de overhoringen niet zo effectief en ben je vaker bezig met overhoren. Leer je met meer tijd tussen de overhoringen? Dan kan het zijn dat je het woordje weer bent vergeten en dan kan je (bijna) overnieuw beginnen. Wozzol rekent voor jou uit wanneer je een woordje weer moet overhoren.
Neveneffect: leuk leren

Neveneffect: leuk leren

Met juist toegepaste gespreide herhaling leer je dus erg efficiënt. Een heel leuk neveneffect van goed toegepaste gespreide herhaling is dat het leren leuk maakt. Een simpele overhoring is dan namelijk niet meer te makkelijk of te moeilijk maar uitdagend. Je kan een voldaan gevoel krijgen als je bij een overhoring het meeste wel weet maar dat het wel iets moeite kost om alles te herinneren. Je zult zien dat je nieuwe kennis snel opslaat wat weer een extra motivatie is. Je leert goed als je maximaal 10 procent van de woordjes fout hebt tijdens het overhoren. Maar liever heb je maar een paar procent fout en ga je iets sneller door de overhoring heen.

Leer vaak even kort

Leer vaak even kort

Voor het overhoren op alle juiste momenten is het belangrijk dat je vaak even kort leert. Leer elke dag even. Hierdoor komen de overhoringen op het juiste moment en onthoud je alles. Als je een lijst leert die je vier dagen later weer een keer overhoort, kan het zo zijn dat je alles weer bent vergeten. Je kan het opnieuw leren maar met de kans dat je vier dagen later weer alles vergeten bent. Leer daarom elke dag zodat je profijt hebt van de gespreide herhaling en zodat je de kennis 'als vanzelf' kan onthouden.

Gespreide herhaling werkt

Dat gespreide herhaling werkt is een feit. Er wordt al meer dan vijftig jaar(1) onderzoek gedaan naar gespreide herhaling en de werking is bewezen. "Hundreds of studies in cognitive and educational psychology have demonstrated that spacing out repeated encounters with the material over time produces superior long-term learning, compared with repetitions that are massed together."(2) En het mooie is dat met behulp van de computer, leren met gespreide herhaling heel gemakkelijk gaat. Gebruik daarvoor wel een overhoorprogramma dat werkt met gespreide herhaling zoals Wozzol.

In het filmpje hiernaast wordt uitgelegd waar je het gebruik van de persoonlijke gespreide herhaling in Wozzol kan zien.