WelkomArtikelen efficiënt lerenWoordjes lerenDyslexie

Woordjes leren met dyslexie

Met dyslexie heb je moeite met lezen, schrijven en spellen. Woordjes leren in een vreemde taal gaat daarom ook moeilijker dan bij andere kinderen. Dit hoeft echter geen probleem te zijn. Door je eerst te verdiepen in hoe efficiënt woordjes leren eigenlijk werkt kan je deze achterstand inhalen. Dyslectici zijn goed in overzicht bewaren en logisch denken. Hierdoor hoeft het woordjes leren helemaal geen probleem te zijn als het maar goed wordt aangepakt. Misschien kost het woordjes leren wel wat meer tijd dan zonder dyslexie maar dat hoeft niet eens veel te zijn. Je leest dit nu dus je bent nu al goed bezig. Ga vooral door.

Gestructureerd woordjes leren

Structureel woordjes leren doe je het beste met een app zoals die van Wozzol. Lees op deze website en op andere plekken hoe het leren in zijn werk gaat. Start met het leren en kom vooral elke dag terug om even te leren. Maar hiervan een gewoonte. Leer bijvoorbeeld elke keer direct als je thuiskomt even je woordjes. Als je dat elke dag doet is het een kleine moeite. Daarnaast kan je ook leren met flitskaarten. Mijn eigen tactiek om woordjes te leren is 'Aanvallen!'.

Denk een beeld bij elk woordje

De meeste dyslectici zijn goede beelddenkers. Doe daar je voordeel mee door bij elk woordje een beeld te bedenken. Maak dit beeld nog krachtiger door het grappig te maken, van emotie te voorzien of het op een bepaalde plek te plaatsen.

Wees daarnaast heel secuur in de spelling van alle woordjes. Dat gaat bij jou niet vanzelf dus daarom is het goed om goed te kijken naar alle afzonderlijke letters van de woordjes.

Ten slotte: maak je niet druk. Met dyslexie kan je extra in verwarring raken als iets niet duidelijk is. Dat is echter niet meer van toepassing want vanaf nu heb jij het woordjes leren goed voor elkaar. Daarnaast is 'maak je niet druk' één van de principes van het goed woordjes leren. Als je een woordje vandaag niet onthoud dan doe je dat morgen wel. Met of zonder ezelsbruggetje.