Gestructureerd leren

Structureel woordjes leren of teksten leren doe je het beste met een app zoals die van Wozzol. Lees op onder andere deze website, hoe het leren in zijn werk gaat. Start met het leren en kom vooral elke dag terug om even te leren. Maar hiervan een gewoonte. Leer bijvoorbeeld elke keer direct als je thuiskomt even je woordjes of tekst. Als je dat elke dag doet is het een kleine moeite. Daarnaast kan je ook leren met flitskaarten. Mijn eigen tactiek om woordjes te leren is 'Aanvallen!'.

Denk een beeld bij elk woordje

De meeste dyslectici zijn goede beelddenkers. Doe daar je voordeel mee door bij elk woordje een beeld te bedenken. Maak dit beeld nog krachtiger door het grappig te maken, van emotie te voorzien of het op een bepaalde plek te plaatsen.

Wees daarnaast heel precies in de spelling van alle woordjes of teksten. Dat gaat bij jou niet vanzelf dus daarom is het goed om goed te kijken naar alle afzonderlijke letters van de tekst.

Ten slotte: maak je niet druk. Met dyslexie kan je extra in verwarring raken als iets niet duidelijk is. Dat is echter niet meer van toepassing want vanaf nu heb jij het leren goed voor elkaar. Daarnaast is 'maak je niet druk' één van de principes van het goed woordjes of teksten leren. Als je een woordje vandaag niet onthoud dan doe je dat morgen wel. Met of zonder ezelsbruggetje.