WelkomArtikelen efficiënt lerenLeren › Gespreide herhaling

Gespreide herhaling

Gespreide herhaling is het herhalen van kennis over een steeds langer wordend tijdsinterval door middel van overhoren. Het concept achter gespreide herhaling is dat het leereffect van een overhoring maximaal is als het feit wordt overhoord vlak voordat het wordt vergeten. De timing van de herhaling is hierbij heel belangrijk. Als bijvoorbeeld bij het woordjes leren een woordje te laat wordt overhoord dan is het woordje weer vergeten en is leereffect nagenoeg nul. Als het woordje te vroeg wordt overhoord ben je extra tijd kwijt met overhoren (want je moet vaker overhoren), daarbij is het leereffect van een enkele overhoring niet optimaal. Gespreide herhaling kan heel goed worden toegepast in overhoor software. Daarnaast kan je met eigen inzet ook met flitskaarten gespreide herhaling toepassen. Lees ook hoe lang ken ik een woordje volgens Wozzol.

Neveneffect: leuk leren

Met juiste toegepaste gespreide herhaling leer je dus erg efficiënt. Een heel leuk neveneffect van goed toegepaste gespreide herhaling is dat het leren leuk maakt. Een simpele overhoring is dan namelijk niet meer te makkelijk of te moeilijk maar uitdagend. Je kan een voldaan gevoel krijgen als je bij een overhoring het meeste wel weet maar dat het wel iets moeite kost om alles te herinneren. Je zult zien dat je nieuwe kennis snel opslaat wat weer een extra motivatie is.

Leer vaak even kort

Voor het overhoren op alle juiste momenten is het belangrijk dat je vaak even kort leert. Leer elke dag even. Hierdoor komen de overhoringen op het juiste moment en onthoud je alles. Als je een lijst leert die je vier dagen later weer een keer overhoort, kan het zo zijn dat je alles weer bent vergeten. Je kan het opnieuw leren maar met de kans dat je vier dagen later weer alles vergeten bent. Leer daarom elke dag zodat je profijt hebt van de gespreide herhaling en zodat je de kennis 'als vanzelf' kan onthouden.

Gespreide herhaling werkt

Dat gespreide herhaling werkt is een feit. Er wordt al meer dan vijftig jaar(1) onderzoek gedaan naar gespreide herhaling en de werking is bewezen. "Hundreds of studies in cognitive and educational psychology have demonstrated that spacing out repeated encounters with the material over time produces superior long-term learning, compared with repetitions that are massed together."(2) En het mooie is dat met behulp van de computer, leren met gespreide herhaling heel gemakkelijk gaat. Gebruik daarvoor wel een overhoorprogramma dat werkt met gespreide herhaling zoals Wozzol.

Referenties en meer lezen